Als de foto toch iets minder geworden is dan je had gehoopt, kun je hem altijd nog bewerken. Wat zijn de mogelijkheden van fotobewerking? Soms kun je een goede foto zodanig bewerken dat deze nóg mooier wordt. Bijvoorbeeld: stof en krassen retoucheren of de foto verscherpen en bijsnijden.
Digitale fotobewerking
Klassiek geschoolde fotografen hebben er soms moeite mee, maar digitale beeldbewerking is in de fotografie niet meer weg te denken. Eigenlijk is de kritiek op fotobewerking wat overdreven: vroeger werd er in de donkere kamer tijdens de ontwikkeling en het afdrukken ook ingegrepen om het beeld mooier te laten lijken dan het origineel. Eenvoudig uit te voeren fotobewerkingen kan je met ieder beeldbewerkingprogramma uitvoeren. Bijsnijden, scherper maken, kleurbalans, helderheid en contrast zijn basiscorrecties die je regelmatig moet uitvoeren in je streven naar het perfecte beeld. Picasa is een gratis programma voor fotobewerking waarmee je al deze dingen eenvoudig kan uitvoeren.
Kleur en contrast
Het verwijderen van vuil en krassen zijn uiteraard alleen van toepassing op gescande foto’s of dia’s. We vertrekken steeds vanuit een scan waarbij je de uiteindelijke uitsnijding (het deel van het beeld dat je wilt hebben) bepaald hebt. Ben je niet helemaal tevreden over de kleur, klik dan in het beeldbewerkingsprogramma Picasa op kleuren en licht aanpassen.
Stof en krassen retoucheren met “The Gimp”
Een gescande foto of dia bevat bijna altijd onregelmatigheden als gevolg van stofdeeltjes of door krassen in het negatief of dia. Vooral bij uitvergroting van het beeld zijn deze beschadigingen goed te zien. Om deze te verwijderen gebruik je een de Clone Tool of Rubber Stamp (afhankelijk van het programma). Je werkt ermee als met een penseel, waarbij je de keuze hebt tussen verschillende diktes. Je kiest het brush palet, waarbij je eveneens de doorzichtigheid van het penseel kan bepalen. Bij het retoucheren moet je ervoor zorgen dat het punt dat je wilt aanpassen en de bron waar je het vandaan haalt (met eenzelfde tint en textuur) niet te dicht bijeen liggen.
Verscherpen van het beeld
In een digitaal beeld kan je de scherpte vergroten met behulp van het beeldbewerkingsprogramma. Ga er echter niet vanuit dat je van een compleet wazige foto door middel van fotobewerking een haarscherp beeld kan produceren. Het filter zoekt volgens de drempelwaarden die je hebt ingevoerd naar pixels die die waarden niet hebben. De drempelwaarden die je invult zijn afhankelijk van de scherpte, ruis, eventuele jpeg-onregelmatigheden en resolutie. Drempel of Treshold bepalen het gebied waarbinnen gecorrigeerd moet worden. Met Picasa kan je een foto op een eenvoudige manier verscherpen.
Programma fotobewerking
Met een programma voor fotobewerking kan je eindeloos blijven experimenteren, zeker met de meer geavanceerde. Zo kan je, wanneer je daar de tijd voor neemt een overbevolkt strand omtoveren tot een aards paradijs of een onbewoond eiland. Storende elementen op de achtergrond of zaken in de natuur die er niet thuishoren kan je met de software laten verdwijnen. Maar het gevaar bestaat dat je daardoor minder kritisch op jezelf zal zijn bij het maken van een opname. Fotografie is een creatief medium waarbij alles draait rond kijken, observeren. Blijf dat doen en ga alert te werk bij het fotograferen. Bedenk dat het beeld dat je in je hoofd hebt toch nog iets beter kan. En probeer het. Zo geef je jouw foto’s persoonlijkheid en het karakter waarmee jij je kunt onderscheiden.